сряда, 15 февруари 2012 г.

Как да купим диаманти с най-малко риск?

Диамантите са най-ценените от всички скъпоценни камъни и за да не бъде направена грешка при тяхното купуване е необходимо бъдещият собственик да обърне внимание на някои основни моменти. Всички неща, които трябва да се знаят предварително са в резултат от практиката и единствената цел на настоящата статия е да помогне на решилия да закупи диаманти в избора и тази покупка да бъде на добра и реална цена.

За да бъде постигната обаче поставената по-горе задача, купувача трябва да се въоръжи с необходимата информация. Изборът на място, от което ще бъде закупен диаманта трябва да бъде направен с необходимото внимание. Купувачът трябва да събере възможно най-много информация за самите камъни – размер, карати, чистота, форма и цвят. След това трябва да определи коя от изброените характеристики е от най-голямо значение за него и с кои може да направи компромис, защото както запознатите с диамантите знаят, камъни с едно и също тегло могат да имат значителна разлика в цената. Специалистите препоръчват едно от първите неща, които трябва да се направят при покупка на диамант да бъде определянето на бюджета за покупка.

Купувачът трябва да се поинтересува също така къде е шлифован камъка. Най добрите шлифовчици са в Израел, Белгия, Русия, но и в страната ни също има високо подготвени специалисти в тази област. Водещи страни в които се шлифоват диаманти в момента са Индия и Китай, но практиката показва, че за наистина скъпите камъни се предпочитат традиционно добрите школи на Запада.

Мястото от което ще се купят диамантите трябва да бъде избрано не по-малко внимателно от самите камъни. Ако разполагат с познат бижутер, на когото имате доверие се насочете за съвет към него. За тези които нямат подобни познати изборът се свежда до златарските ателиета , дилърите на диаманти и най-изгодния вариант в страната ни – заложните къщи.

Постарайте се да получите възможно най-много и достоверна информация за конкретния търговец – от колко време е с бизнеса с диаманти, какви професионални сертификати има, с какви наличности на диаманти разполага. Обадете се по телефона и уточнете условията за оглед на камъните, възможностите да заведете ваш експерт, издаваните документи и самия процес на продажбата.

Много е вероятно средностатистическия потребител на диаманти да не може да оцени самостоятелно характеристиките на даден камък. За това ако компанията разполага със специалист гемолог би могло да бъде помолен да обясни повече за камъка и да покаже особеностите му като дефекти и включения и какво е влиянието им върху цената. Още по-добър вариант би бил да осигурите за огледа частен експерт-гемолог, която да даде независимо мнение. Не по-малко важно е камъкът да допадне на бъдещия си собственик, за да може покупката да му донесе и известна доза вътрешно удовлетворение.

Следващия важен аспект е проверката на сертификатите. Всеки диамант трябва да има такъв, потвърждаващ автентичността на камъка. Задължително е да се сравнят характеристиките на камъка с тези отразени в сертификата, въпреки, че трябва да се има предвид, че повечето от показателите, могат да бъдат потвърдени единствено от професионален експерт. За малките камъчета украсяващи бижутата е напълно достатъчен сертификата даван от самия магазин. Ако обаче купувате отделен диамант към него трябва да има сертификат от сертифициран специалист хемолог. В тази връзка изрично попитайте дали в цената на диаманта е включена и цената на сертификата, за да няма неприятни изненади и допълнителни плащания, които не сте предвидили.

Няма коментари:

Публикуване на коментар