четвъртък, 1 декември 2011 г.

Струва ли си да се инвестира в диаманти?

Не вярвате в банките или се страхувате от това, че инфлацията ще обезцени вашите спестявания? Не знаете къде сигурно да вложите значителна парична сума? Съществува брилянтен отговор на вашите въпроси. Скъпоценните камъни са практически вечна ценност, и по тази причина инвестицията в брилянти става все по популярна. Цената на обработените диаманти расте с всяка година, понякога по-бързо, понякога по-бавно, но при всички положения може да се отчете тенденция към непрекъснато повишаване на цената на брилянтите. В действителност обаче ако сега купите диаманти с намерение да ги продадете след 5 години едва ли ще излезете на печалба. По скоро ще съхраните парите си и поскъпването на  диамантите ще предпази вашите спестявания от негативното въздействие на инфлацията. Нима нещо друго може да ви гарантира подобна защита?

Предимствата на инвестицията в диаманти

Обработените диаманти са валута, която се приема навсякъде по свата. Ако вложим нашите спестявания в скъпоценни камъни, няма да ви се наложи да се вълнувате са стабилността на финансовата и банковата система. Вие ще имате пълен контрол над своето състояние, което ще стане по-компактно, както и лесно за пренасяне и съхранение. Инвестирайки в диаманти няма да се притеснявате за инфлацията – по официални данни известните сега находища се изразходват и в близките години се очаква дефицит и съответно повишение на цените им.


Причините, поради които е желателно да се инвестира в диаманти:
1.       Човек става независим от инфлация, банкрути на банки и фондове, финансови реформи и борсиви сривове
2.       Запазва в тайна състоянието си, и инвестира в едно от малкото сигурни инструменти
3.     Купувачът на диаманти си гарантира стабилност и възможност да го пласира навсякъде по света

За покупката на брилянти не са необходими каквито и да било особени документи и заплащане на дънъци и такси също не се дължи, например за разлика от покупката на имот. Днес обработени диаманти могат да се купят в различни форми, размери и цени. При всяка покупка обаче купувачът трябва да изисква сертификат потвърждаващ качествата на закупения скъпоценен камък. Специалистите съветват да се купуват камъни със сертификат по метричната система GIA. Това с особена сила се отнася за големите, над един карат, диаманти, като за по малките това няма особен смисъл защото би ги оскъпило значително. При наличието на тези документи клиента може да бъде сигурен, че характеристиките на брилянта описани в документа съответстват на действителността. Наличието на сертификат по GIA може да повиши цената при продажба на вашия диамант с няколко процента, и ще направи възможно той да бъде продаден навсякъде по света на добра цена.

Какви са недостатъците на този вид инвестиция?

Златните бижута с инкрустирани брилянти не са най-добрия избор от инвестиционна гледна точка. Това се дължи основно на 2 причини – първата е стойността на бижута, често в два пъти превъзхождаща стойността на необработения камък и втората е променливата мода по отношение на бижутата. Може да се окаже, че когато след време решите да продадете вашето бижу с брилянти то да бъде на много по-ниска цена просто защото е загубило актуалност.
Купувайки диаманти не трябва да се надявате и на прекалено голяма доходност. Обикновено стойността на един обработен диамант се увеличава с не повече от 3-4 процента на година, въпреки, че в някои години е отчитан и ръст в цените от 10-15%. Тези които искат по този начин да увеличат състоянието си трябва да насочат вниманието си на по-едри камъни над 1 карат. Цената на такива камъни расте много по-бързо, но и намирането и купуването им е несравнимо по-трудно защото има много малко предлагане.

И въпреки всичко да се извлече бърза печалба от обработените диаманти е възможно – достатъчно е преди продажбата до го инкрустирате в някакво бижу. Болшинството от тези, които се занимават професионално с препродажба на диаманти след закупуването им ги дават за изработката на висулки, пръстени или обици. Такава преработка даже с отчитане на всички разходи  по направата на бижута може да донесе около 50% печалба. Това е и добър вариант за мъжете решили да изненадат половинките си с бижу с диамант при положение, че разполагат с по-ограничен бюджет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар