четвъртък, 1 декември 2011 г.

Как да купим диаманти?

По традиция се приема, че като талисман способен да донесе щастие на притежателя си може да служи единствено подарения брилянт. Но въпреки това както и, че диамантите са най-добрия приятел на жената, подчертана слабост и желан подарък, повечето жени биха желали сами с удоволствие да се занимаят с меренето и изборът на такова украшение, а задължението по плащането да бъде отговорност на половинката. Но за да бъде един брилянт отличен подарък и да предизвиква въздишки на възхищение освен размерът значение за цената на диаманта имат чистотата на камъка, цвета и качеството на обработка 

Правилото на четирите „С”

Много от купувачите на диаманти  не обръщат внимание на закрепения към бижута етикет, а именно той се явява източник на информация за характеристиките на скъпоценния камък. Средностатистическата потребителка на бижу с диамант не би могла да се нарече експерт хемолог, но все пак трябва да знае основните понятия наричани четирите „С”. В противен случай съществува съвсем основателния риск да бъде купен голям скъпоценен камък, но с множество дефекти на завишена цена. Като за начало при избора на бижу с диамант трябва да се определят параметрите, на които бъдещия клиент държи. 

Първото „С” е „carat weight” тоест теглото на камъка в карати, като следва да се има предвид, че не винаги по-високата маса в карати означава и по-големи размери. Всичко зависи от пропорциите и майсторството на шлифовчика, който може да направи така, че брилянти с еднаква маса да имат различен диаметър, от там и ефектност, но да струват еднакво. За да се избегне таксуването на диаманта по диаметър съотношението височина към диаметър при кръглата шлифовка не трябва да бъде по голямо то 62%.

Второто „С” е „color” или цвета на диаманта. Той се определя от международната система за еталони GIA”, където цвета се отбелязва с букви от А до Z или по ТУ където цвета се определя с цифри от 1 до 9. Особено ценни са съвършено безцветните брилянти, следват тези със съвсем лек жълт цвят и т.н. Камъни които имат като характеристика на цвета Z се оценяват по съвършено различен принцип.

Третото „С” е „clarity” или т.нар критерий чистота, който обозначава наличието на дефекти. Най-високия клас брилянти се означават с IF. Това означение са дава на скъпоценни камъни нямащи забележими дефекти, а дребните несъвършенство на полировката могат да се отстранят при повторно полиране. Камъните с ниско качество се обозначават с I1, І2 или І3 и има т. нар „включвания”, които могат да бъдат видени дори от невъоръжено око. Системата ТУ разделя брилянтите по чистота на групи от 1 до 12, при това за тази класификация трябва да се има предвид, че по-голямо значение има теглото и формата на камъка.

Четвъртото „С” или „cut” по просто дефинирано като качество на обработката и формата. Това е доста субективен фактор, но силно влияещ на стойността на скъпоценния камък. Пропорциите на един брилянт биха се харесали на един клиент, а в същото време не биха породили емоции в друг. Най –разпространена е кръглата форма, като с голяма популярност се ползват и формите, принцеса, овал, изумруд и капка.

На всяко украшение с брилянти се нанася определена маркировка, примерно 2 Кр. 58 – 0,18 3/4 , което означава 2 брилянта с кръгла форма с 58 стени всеки, общо тегло 0.18 карата, клас по цвят 3, по чистота 4. Сравнението на тези параметри позволява даже на непрофесионалистите да изберат между няколко камъка най-добрия.

Как да направим най-добрата покупка?

Ако критерия за качество на брилянтите е бил само един, то ориентацията в многообразието от скъпоценни камъни би била лесна. Но както виждаме критериите са няколко и за това преди покупката е важно да преценим кои от критериите са с приоритет, и кои можем да пренебрегнем. Тези клиенти, които искат да инвестират парите си в брилянти трябва да се насочат към най-високи клас и по чистота и по цвят, а ако ще се ползва главно като украшение е по-добре да се изберат по-големи диаманти с не особено забележими „включвания”  и по жълтеникъв цвят, които не оказват влияние на блясъка и ефектността на бижута.

След като бъде определен бюджетът за покупка е добре да бъде отделено време за изучаване на достъпната информация в интернет и да се определят приоритетните характеристики, които ще са водещи при покупката. Разгледайте максимално количество предложения, като същевременно проучите благонадеждността на търговеца, времето от което работи, опита, и отзивите на клиентите. Не на последно място е огледът на съответното изделие с брилянти. То трябва задължително да ви харесва, да съответства на вашите стил и цялостно излъчване. Само в този случай удоволствието от покупката ще помогне да не забележите не малката му цена. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар