четвъртък, 29 декември 2011 г.

Пръстенът с диаманти като символ на любов

Диамантите са едни от най-скъпите скъпоценни камъни, които се добиват на нашата планета. Особена ценност те придобиват след шлифоване превръщайки се от безлични сиви кристали в изумителни камъни с необичайна красота, даващи допълнителен чар и привлекателност на знайни и незнайни красавици. Едва ли ще се намери на света жена, която да не се зарадва на пръстен със скъпоценни камъни. Поради своята висока цена диамантите се явяват неоспоримо свидетелство за сериозността на чувствата и намеренията, за това не е и никак чудно, че именно пръстенът украсен със скъпоценни камъни най-често се дава като доказателство за любов и желание за дългосрочно обвързване.

Има нещо магнетично в диамантите, което прави така, че от векове хората не са загубили желанието си да ги притежават. На човечеството са известни различни видове скъпоценни камъни, които също са много красиви, но истинският крал сред тях са диамантите, които не се очертава и скоро да отстъпят първенството си. Възможна причина за това са пленяващия окото блясък и букета от милиони искрящи цветове дори и в съвсем малките камъни. Бижутата с диаманти винаги са стрували много и за тази си елитарност те винаги са били съчетавани с най-скъпите и благородни метали - жълтото и бялото злато, платината, родия и т.н.

Както вече споменахме пръстенът с диаманти много често се използва в качеството си на годежен. Разбира се самия избор на пръстена като символ на брака изобщо не е случаен. Причината за това е, че пръстените са обекти без начало и край, символизиращи безкрайността на любовта между двама души. Подобни традиции възникнали още в Древен Египет, после в Древен Рим, където кандидатът за ръката на девойката давал на родителите и пръстен, за да потвърди сериозността на намеренията си. Християнството окончателно затвърдило пръстените като символ на трайността на брака, като това остава непроменено и в наши дни. Но за разлика от древността в днешно време пръстенът с диаманти изпълнява и друга функция – той е и знак за обвързаност и украшение. За това и съвременните пръстени се отличават с голямо разнообразие от форми и дизайни.

Разбира се пръстените с други скъпоценни или дори полускъпоценни камъни също могат да бъдат много красиви, но пръстенът с диамант притежава магическа красота и недостижима елегантност, с която никой друг кристал не би могъл да се сравнява. Показателно е, че пръстените с диаманти съществуват от хилядолетия, а все още не са загубили актуалността си и не са подвластни на мимолетните модни тенденции. Без значение от външния си вид, дали е скромен пръстен с малко камъче или произведение на ювелирното изкуство обсипано с диаманти, това украшение си остава най-престижното и сполучливо украшение както на ръката на бизнес дама, така и на ръката на младо момиче.

В днешно време асортиментът на пръстени с диаманти, представяни в ателиета, магазини, бутици и заложни къщи е изключително богат, но ако желаете да подарите на жената пленила сърцето ви диамантен пръстен, най-добре е да поръчате да бъде изработен по индивидуална поръчка. В стараната ни вече се продават отделни скъпоценни камъни, които майстор бижутер би могъл да инкрустира в желания от вас модел. Ще издам и една малка тайна –  това определено ще ви излезе доста по-евтино от закупуването на готов пръстен с аналогични параметри.

В действителност такава покупка на подарък ще излезе скъпо, но диамантите, както и доброто вино с годините стават само по-добри и скъпи, за това и уникалното украшение поръчано за любим човек ще го радва и ще му напомня за искрените чувства на дарителя в продължение на дълги години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар