сряда, 7 декември 2011 г.

Проверка и оценка на диаманти

Диамантите – скъпоценни камъни с изумителна красота, но цената им често превишава възможностите на хората които ги желаят. Дори представителите на висшата класа в миналото, а и в наши дни не могат да си позволят да притежават най-красивите и ценни екземпляри, да не говорим за средностатистическите граждани, за които в преобладаващия случай да притежават бижу с диаманти ще си остане несбъдната мечта. От тази ситуация често се възползват измамници, предлагащи на пазара фалшиви диаманти.

Няма нищо лошо в това вместо диамант, например вашето златно бижу да бъде украсено с  фианит, освен в случая, когато не сте били заблудени при покупката, че купувате истински скъпоценен камък за който да сте платили значителна цена. Най-сигурният начин да не станете жертви на измама е да се избягват подозрителните търговци предлагащи камъни на „тънки” цени и да се купуват скъпоценности от хора, за които не знаете нищо. Сигурни алтернативи, за това да купите диамант са или утвърдените ювелирни магазини  разполагащи с обучени на най-високо професионално ниво специалисти гемолози, които да ви гарантират, че това, което купувате наистина си заслужава сериозната сума, която трябва да дадете.

Ако въпреки всичко сте направили грешката да придобиете бижу с камъни, които продавачът ви е обявил като диаманти, препоръката ми е да отнесете за оценка на гемолог. В България висококвалифицираните специалисти в тази област са броят на пръсти, като отскоро услугата оценка на скъпоценни камъни освен от тясно специализираните фирми за търговия с диаманти се предлага и в офисите на някои заложни къщи. Така ще можете да разберете дали вашия скъпоценен камък е истински без да правите глупави, но широкоразпространени опити за домашно тестване като минаване на шкурка или удар с чук. Предвид това, че шкурките често имат в състава си синтетични диаманти е напълно възможно да го надраскат, а ударът с чук може да предаде енергията на удара по някоя от вътрешните цепнатини или микрошевове и предвид вътрешните напрежения в дълбочина и да го раздроби. За оценката на един скъпоценен камък е нужно специализирано гемологическо оборудване, като микроскоп, инфрачервена лампа спектрометър, рефрактометър и няколко други уреда и инструмента. Естествено експертизата е платена, но пък можете да получите срещу парите си сертификат,  в който са посочени характеристиките на камъните като форма, тегло, чистота, цвят и т.н. или пък да разберете, че купения с толкова желание скъпоценен камък не е диамант, а нещо друго.

Няма коментари:

Публикуване на коментар